Innowacyjna gospodarka


Zadanie 1.

Badania związane z opracowaniem technologii produkcji nowej generacji jaj projektowanych, kurzych i przepiórczych, naturalnie wzbogaconych w bioaktywne substancje.

 
Kierownik
prof. Zbigniew Dobrzański 
 
Zespół
dr Fabiola Bubel, mgr Anna Burek, prof. Dorota Jamroz, dr Anna Jerysz, dr Mariusz Korczyński, dr Artur Kowalczyk, , prof. Ewa Łukaszewicz, dr Sebastian Opaliński, prof. Bożena Patkowska-Sokoła, dr Krystyna Pogoda-Sewerniak, mgr Magdalena Skiba, , mgr Krzysztof Wojtas, mgr Magdalena Zabłocka.
 
 
 
Wprowadzenie w żywieniu kur nieśnych nowych składników paszowych do mieszanek pełnoporcjowych, zarówno pochodzenia organicznego jak i mineralnego, umożliwia uzyskanie tzw. nowej generacji jaj, wzbogacanych w składniki bioaktywne, jak np.: kwasy tłuszczowe omega-3 (L-PUFA), witaminy lipofilne (głównie witaminy A i E) oraz witaminę B12, kwas foliowy, antyoksydanty (polifenole), karotenoidy (w tym luteinę), a także selen, jod czy inne pierwiastki śladowe. Wymaga to specjalnej technologii produkcji mieszanek, gdyż np. siemię lniane czy oleje rybne mogą powodować tzw. rybi posmak jaj, dyskwalifikując je z obrotu handlowego, jako produkt do celów konsumenckich. Należy jednak podkreślić, że jaja tak projektowane stanowią materiał do odzysku bioaktywnych substancji, takich jak: fosfolipidy, immunoglobuliny, lizozym, cystatyna i inne. Zatem tego typu jaja stanowią surowiec wyjściowy do produkcji suplementów diety, nutraceutyków i preparatów biomedycznych.
 
 
 
 
Ocena organoleptyczna jaj od niosek żywionych mieszankami doświadczalnymi nie wykazała istotnego pogorszenia ich cech sensorycznych, głównie smaku i zapachu. Najlepsze efekty wzbogacania jaj uzyskano po wprowadzeniu do diety alg morskich (sproszkowanych). Wyniki analiz laboratoryjnych krwi niosek (badania hematologiczne, biochemiczne, antyoksydacyjne) wskazują na pełną homeostazę fizjologiczną kur żywionych mieszanką wzbogaconą o specjalne składniki paszowe.
 
 
 
Opracowana technologia produkcji jaj kurzych i przepiórczych, wzbogaconych w bioaktywne substancje, potwierdziła możliwość wprowadzenia na rynek nowej generacji jaj spożywczych, które mogą stanowić cenny surowiec dla pozyskiwania wielu substancji i preparatów wykorzystywanych w celach biomedycznych i nutraceutycznych. 
 
Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. Kontakt  
web design by AGENA